Kloostertuin Werendijke

Minicamping Werendijke bevindt zich op een monumentale boerderij, waarvan de geschiedenis enkele honderden jaren terug gaat. In de 13e eeuw heeft hier een benedictinessenklooster genaamd “Porta Coeli” (Hemelpoort) gestaan waar volgens de “Regula Benedicti” (Regel van Benedictus) werd geleefd en gewerkt. Dit was in de middeleeuwen de beroemdste en invloedrijkste leefregel voor monniken en nonnen. De benedictinessen hadden leefregels over bijvoorbeeld het gebed, werk, saamhorigheid, maar ook over goederen, voedsel en drank.

Helaas bleek het klooster na een brand niet meer levensvatbaar. Vermoedelijk is later het woonhuis op de plaats van het klooster gebouwd. In 2012 zijn er d.m.v. bodemonderzoeken funderingen van een kerk, een kerkhof, vliedberg, grachten en wegenpatronen gevonden. Zie hiervoor het informatiebord langs het fietspad. Men neemt aan dat ten tijde van de beeldenstorm in 1574 de kerk van Werendijke is verwoest.

Kloostertuin
Tot op de dag van vandaag is op het erf een kloostertuin te vinden, die open is voor campinggasten. Hierin zijn allerlei soorten bomen, planten, groenten, fruit en kruiden te vinden, maar ook een meditatiehoekje, sfeervolle zitjes met duinzicht, hangmatten en picknickbanken. Een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen en te genieten van de natuur.

Meer foto’s van de kloostertuin zijn te vinden op de Facebook pagina.