Minicamping Werendijke bestaat sinds 1987 en viert in 2022 dus al haar 35e verjaardag. De geschiedenis van kamperen en campings gaat echter al veel langer terug.

Kamperen in de vrije natuur

Lange tijd was overnachten in een tent geen doel op zich, maar slechts een middel tijdens een meerdaagse reis. Dit veranderde in de negentiende eeuw toen het rijkere deel van de bevolking de natuur meer wilde gaan beleven en kamperen daarom een steeds geliefder tijdverdrijf werd. In 1901 werd vervolgens door de Brit Thomas Holding de Association of Cycle Campers opgericht. Ook bracht hij een boek uit met allerhande tips, zoals het vinden van een geschikte overnachtingsplaats, het bereiden van voedsel en de omgang met wilde dieren. Dit was geen overbodige luxe, want campings bestonden nog niet, dus alles gebeurde in de vrije natuur. In 1912 volgde het Nederlandse antwoord toen Carl Denig de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) oprichtte, welke nog steeds bestaat.

De eerste campings

Omdat steeds meer Nederlandse gemeenten het kamperen in de vrije natuur aan banden legden, ontstonden vanaf de jaren twintig de eerste campings. Tot 1950 bleef het aantal kampeerders relatief beperkt, maar door de daaropvolgende economische voorspoed werd kamperen voor een steeds grotere groep bereikbaar. Het aantal campings steeg vervolgens navenant. Dit was ook de tijd waarin de caravan op de markt kwam en er dus een luxere variant van kamperen beschikbaar werd.

De minicamping ontstaat op Walcheren, Zeeland

Omdat het totaal aantal mensen dat vakanties doorbracht op een camping toenam, werd ook het aanbod diverser. Veel campings werden steeds groter, waarop de minicamping in de jaren 70 onstond als tegenbeweging, allereerst op Walcheren (Zeeland). In 1981 werd vervolgens de Vereniging Kamperen bij de Boer (VeKaBo) opgericht. Deze vereniging heet inmiddels In het Groen en bestaat uit circa 750 leden. Een minicamping heeft een beperkt aantal plaatsen, bevindt zich vrijwel altijd op een actief boerenbedrijf en mikt door de kleinschaligheid en persoonlijke aanpak op een ander publiek dan grote campings. Inmiddels is er ook op het gebied van minicampings voor elk wat wils, van ‘back to basic’ tot luxe. Tot die laatste groep behoort Minicamping Werendijke.

Minicamping Werendijke – Zoutelande, Zeeland

Minicamping Werendijke bevindt zich op een monumentale boerderij nabij Zoutelande (Zeeland), waarvan de geschiedenis enkele honderden jaren terug gaat. Dit komt deels terug in de unieke Kloostertuin. Bent u een ervaren kampeerder of wilt u juist een vakantie op een camping voor het eerst proberen? In beide gevallen, en alles ertussenin, bent u bij ons aan het juiste adres. Bekijk de foto’s en video’s, de faciliteiten of check direct de beschikbaarheid. Hopelijk tot snel op onze camping!